пʼятниця, 16 червня 2023 р.

Свято-Успенський храм селища Краснопілля

Свято-Успенський храм селища Краснопілля.
Перші храми в Краснопіллі будувалися в середині XVII ст. Згадаємо лише про найперший храм фортеці Краснополь, а от про решту маємо відомості лише з 1730 р.
Отже, безперечно, Успенський храм у центрі Краснопілля свою історію веде з початку будівництва фортеці, але відомості про нього маємо лише з 1730 р. Остання дерев’яна Успенська церква в Краснопіллі була побудована 1782 року на кам’яному фундаменті.

Храм пережив різні часи. 

У 20-тих роках 1 десятина землі, 4 будинки, 3 комори, 4 сараї, 4 погреби та 2 льодовні, які належали Успенській церкві, були відчужені при розкуркуленні та зараховані за волосним виконавчим комітетом.
Його, як і всі інші, в 30-ті роки закрили, збили хрести й бані, зняли дзвони, приміщення всередині переробили, обладнавши клуб.
Афанасій Артемович Касавченко
Протягом Великої Вітчизняної війни церква була разом із своїм народом. Віруючі в роки окупації допомагали партизанам, пораненим, збирали кошти на оборону. Багато хто з православних священиків став на захист Батьківщини. З першого і до останніх днів війни був на фронті настоятель Свято-Успенської церкви смт Краснопілля Афанасій Артемович Касавченко (1903 р. н.), пізніше нагороджений Орденом Вітчизняної війни ІІ ст.У 1945 році рішенням Священного Синоду РПЦ була створена Сумська єпархія, до складу якої ввійшли наступні благочиння: Охтирське, Білопільське, Великописарівське, Глинське, Глухівське, Грунівське, Конотопське, Кролевецьке, Краснопільське, Лебединське, Недригайлівське, Миропільське, Путивльське, Роменське, Середино-Будське, Сміловське, Сумське, Талалаївське, Тростянецьке, Штепівське, Шосткинське.
У Свято-Успенській церкві смт Краснопілля в цей час знову починає звершуватися богослужіння, до 1985 р. служить тут о. Афанасій. 
Зовнішній вигляд  храму в 50-70 роки ХХ століття

Після нього півтора року настоятелем був о. Валентин Олексійович Рак.
Біля церкви за радянських часів здійснювалася виїзна торгівля з "автолавки".
 З 1987 р. і до сьогодні настоятелем Свято-Успенської церкви є митрофорний протоієрей Іоанн Дубляк.
З кінця 80-х і почалися ремонтні та реставраційні роботи, метою яких є благоустрій всередині храму, а також відновлення дзвіниці та п’ятиглав’я. 
 Ескізна пропозиція відновлення дзвіниці та п’ятиглав’я Свято-Успенської церкви смт Краснопілля. Архітектор Савченко І. Л.
Стараннями прихожан у 1989 р. зроблено новий іконостас. Проведено центральне опалення.
Із здобуттям Україною незалежності, Свято-Успенській церкві державною владою було повернуто приміщення сторожки, яке, відремонтоване і обкладене цеглою, служило трапезною та класом недільної школи. Пізніше для потреб недільної школи та бібліотеки добудовано нове приміщення. Проводиться газифікація опалення храму та трапезної.
У 1998-2000 рр. відбулася реставрація дзвіниці, яка була освячена 12 лютого 2000 р. Святкове богослужіння очолив єпископ Сумський і Охтирський Іов.
4 дзвони (найбільший масою 64 кг, а найменший – 10 кг) пожертвувала благодійниця Богомолова Світлана Борисівна.
У цьому ж році храм був пофарбований у рожевий і білий кольори, багато роботи виконано всередині храму. На пожертви парафіян відновлювалися ікони, престол та ін. Зроблені сходи до храму, вхід вимощено плиткою.
Відбулася реставрація дзвіниці, яка була освячена 12 лютого 2000 р

Відновлення храму до 140-річного ювілею.

З 2013 по 2016 р. ведуться роботи по відновленню храму до 140-річного ювілею. Старі вікна замінені на нові пластикові, оновлена електропроводка (380 м), встановлено мікрофони. Стіни храму повністю відреставровано ззовні і всередині. пофарбовано білими акриловими фарбами, замінено церковну огорожу.
5 липня 2016 р. відбулась історична подія освячення і встановлення першої глави запланованого п’ятиглав’я.
Освячення першої глави запланованого п’ятиглав’я.
 Встановлення першої глави запланованого п’ятиглав’я.
За ініціативи прихожан, їхніми зусиллями та працею, за підтримки благодійників у 2016 р. споруджено новий центральний іконостас за ескізною пропозицією Чехунова Б. І.
Споруджено новий центральний іконостас

Найбільш шанованими святинями храму є ікони:

  •  «Всех скорбящих Радость»
  •  Нерукотворний Образ
  •  Почаївська
  •  Свт. Миколая
  •  Вмч. Пантелеймона
 Уставні богослужіння у святкові та недільні дні починаються о 6-30 (утреня, часи). 9-00 – Божественна літургія. Напередодні – вечірнє богослужіння о 15-00.
Використані джерела:
Громадський портал Краснопілля (нажаль станом на сьогодні припинив свою роботу)

0 Коментарів Підписатися на цей блог

Поділитися цим