пʼятниця, 9 червня 2023 р.

Презентація пам'ятника Леоніду Жаботинському

 
Фото з репортажу про відкриття пам'ятника Леоніду жаботинському у Запоріжжі.
 Жаботинського.
26 жовтня 2017, у парку Трудової слави відбулася презентація скульптурою композиції дворазового Олімпійського чемпіона з важкої атлетики Леоніда Жаботинського.
Бронзову скульптуру, висота якої майже два метри, виготовляли у Харкові. Працював над постаттю скульптор Ельданіз Гурбанов.
Скульптура виконана у натуральну величину – 1 метр 93 сантиметри. Пам'ятник було створено за фотографією, на якій Жаботинського знято під час змагань у Мексиці, де в руках він тримає заслужену нагородою. За словами скульптора, фігура спортсмена важить до півтонни, а весь комплекс – близько 4-4,5 тонн.
Сам же пам'ятник встановлювали вчора вночі і до урочистого відкриття, він був захований від очей цікавих перехожих за допомогою білої завіси.
Ближче до 11 години дня на Бульварі Шевченка зібралися десятки небайдужих запорожців, родина та близькі, а також перші особи міста та області, активісти, спрортсмени, студенти.
Легендарний важкоатлет був дуже скромним, тож не хотів, щоб за життя йому ставили пам'ятник.
Як розповів син Леоніда Жаботинського Руслан, хоч батько й народився на Сумщині, але вважав своїм рідним містом Запоріжжя.
- Ще до того, як батько відійшов у інший світ, в одному з інтерв'ю у нього запитали - ви об'їздили і подивилися майже весь світ, в якій країні почуваєтеся комфортно? Він відповів, що найкраще почувається у рідному Запоріжжі на Малому базарі, – розповів син легендарного спортсмена.
Сім'я Жаботинського з гордістю розповідає, що навіть залізний Арнольд Шварценеггер вважав запорожця своїм кумиром.
– Ця людина прославила не лише Україну та Запоріжжя, вона стала прикладом та еталоном для всієї молоді, у тому числі й за кордоном. Після перемог на Олімпійських іграх у Токіо та Мехіко, ім'я Леоніда Жаботинського стало відоме у всьому світі, – зазначив Руслан Жаботинський.

0 Коментарів Підписатися на цей блог

Поділитися цим