пʼятниця, 9 червня 2023 р.

Арнольд Шварценеггер сором’язливо попросив автограф

У 1965 р. під час турніру з важкої атлетики у Відні до українського велетня боязко підступився місцевий 17-річний юнак, який четвертий рік займався культуризмом у тренажерному залі “Liebenauer” провінційного містечка Грац, і якось сором’язливо попросив автограф. Ним виявився – у майбутньому – багаторазовий чемпіон з культуризму, неодноразовий “Містер Олімпія”. Ким для нього був цей українець (193 см), який другий рік ходив у кумирах юного Арні? Ні, ви не помилилися: свого часу саме Леонід Жаботинський був людиною-натхненням для молодшого на десять років Арнольда Шварценеггера (Arnold Alois Schwarzenegger; 1947).
На відміну від австрійського американця легендарний український важковаговик тієї віденської зустрічі не запам'ятав і геть здивувався, коли на початку 2004 р. отримав у Запоріжжі телеграму із запрошенням приїхати в гості – до губернатора Каліфорнії, всесвітньо відомої голлівудської кінозірки Арнольда Шварценеггера.

Під час візиту до США кіно-Термінатор зізнався Леоніду Івановичу:
- Підлітком я саме за вас уболівав. Під час токійської Олімпіади, хоча там виступали і Норберт Шеманскі (Norbert Schemansky; 1924-2016), і Гаррі Губнер (Gary Gubner; 1942). За них теж, звичайно, переживав, але мені чомусь хотілося, щоб виграли саме ви…
Що ті слова – не просто реверанс у бік легендарного ветерана, засвідчив подарунок. У програмі щорічного іменного чемпіонату бодібілдерів світу “Arnold Classics 2004” у Колумбусі, штат Огайо, 6 березня 2004 р. у присутності п'яти тисяч гостей Арнольд Шварценеггер публічно вручив українському штангісту Леоніду Жаботинському рідкісну пам'ятну нагороду (Rare Memorial Award). Бачите, на прямокутній відзнаці з гірського кришталю – 3D-світлини славетного українця та ще трьох олімпійських важкоатлетів, нагороджених золотими медалями – Чака Вінчі, Томмі Коно та Айка Бергера.

Під час вручення відзнаки, губернатор Каліфорнії Арнольд Шварценеггер підкреслив:

- У важкій атлетиці, де сяють найбільші зірки світу, Леонід Жаботинський був для мене більшим за життя. Як представник СРСР у важкій вазі, рік за роком він доводив, що є одним із найсильніших людей Землі, регулярно виступаючи у будь-яких змаганнях. Радянські важкоатлети-аматори та бодібілдери світу настільки надихалися його прикладом, що у підлітковому віці світлина Жаботинського висіла і над моїм ліжком.


Джерело:

Фрагмент публікації "Леонід Жаботинський. Велетень, який надихає" Олександр Рудяченко.



0 Коментарів Підписатися на цей блог

Поділитися цим