середа, 31 травня 2023 р.

Учасники гуртка «WEB-MIDITAUR» вивчають не лише програмування.

Учасники гуртка «WEB-MIDITAUR» центру дитячої та юнацької творчості Краснопільської селищної ради в рамках підготовки конкурсних проектів досліджують творчість Грабовського та проводять краєзнавчі дослідження, пов'язані з історичним минулим нашого селища. Відвідування краєзнавчого музею надало їм можливість зануритись у атмосферу минулого, відчути дух часу та побачити, як життя розвивалося у нашому селищі протягом його багатовікової історії, краще розуміти нашу ідентичність та ментальність, що формувалася протягом століть.

Працівники читального залу Краснопільської публічної бібліотеки допомогли молодому досліднику - учаснику куртка «WEB-MIDITAUR» Дмитру Ходаку з необхідною інформацією. Він займається дослідженням творчості Грабовського П. А. в рамках роботи над проектом «Видатні особи Краснопільщини - Павло Грабовський", присвяченому життєвому та творчому шляху відомого українського письменника.

Земляк письменника досліджує його творчість. Фото: Юрій Чернієвський
У читальному залі знайшлася цікава інформація. Фото: Юрій Чернієвський

У місцевому громадському краєзнавчому музеї історії Краснопільщини гуртківці ознайомилися з його експонатами.

Макет фортеці Краснопілля викликав особливу зацікавленість. Фото: Юрій Чернієвський.
Історичне минуле Краснопілля допоможе краще зрозуміти сучасність. 
Діма Ходак поділився своїми враженнями: «Перебуваючи біля стенду, присвяченому Павлу Грабовському, мій розум постійно порівнював часи і простори, намагаючись зрозуміти, які обставини формували Грабовського як особистість і його літературний геній. Музейна подорож стимулювала мене до нових роздумів про сутність літератури і вплив, який вона має на формування суспільства і надихнула мене на подальше вивчення творчості Грабовського та інших українських письменників.»
У музеї є експонати, присвячені П. А. Грабовському. 
Молодих дослідників зацікавило питання, чи справжній зуб мамонта. 
Так виглядала перша "пральна машина" наших предків.
А цим глечикам та горщикам більше 350 років. 

Станіслава Тресницького зацікавила стара газета, яка знаходилась на стенді. Краєм ока він якимось дивним чином  встиг підмітити рекламну публікацію про делікатний лікарський засіб - мазь від ... Він пожартував, що реклама фармацевтичного бізнесу  існувала і століття тому, але проблема з даною хворобою залишається не вирішеною до цього часу.

Старі видання. Фото: Юрій Чернієвський.
Переглядаючи фотографії та артефакти, які дійсно пережили багато століть, ми здійснювали подорож у минуле, аби зрозуміти, як воно вплинуло на формування нашої сучасності. Кожен предмет у музеї був мовчазним свідком суспільних перетворень, політичних змін, культурних впливів, які відбувалися в селищі Краснопілля протягом століть, і ми розуміли, що минулі часи невидимою ниткою часу пов'язані з сучасними. Музей відкривав перед нами широкі горизонти розуміння того, що суспільство не стоїть на місці, а постійно еволюціонує. Ми зрозуміли, як історичні події впливають на формування нашої ідентичності та світогляду і допомагає нам краще зрозуміти сучасні виклики та усвідомити, що майбутнє будується на основі цінностей та досвіду попередніх поколінь.


Автор публікації та фото: Юрій Чернієвський.

1 Коментарів:

  1. В останнє я відвідував наш краєзнавчий музей у молодшій ланці, і те, як я сприймав історію нашого краю тоді, і те як сприймаю зараз - це зовсім різні речі. Мене під самий кінець зацікавив стенд з літературою і газетами, тому є привід прийти ще!

    ВідповістиВидалити

Поділитися цим